Категорії
Новини

І лінивим дістанеться все? Чому багато працювати – вже не цінність.

Від свого батька я багато разів чув про необхідність багато працювати. Він сам був робітником і хотів, щоб робітником став і я. Після школи я, справді, на величезне задоволення батька, вступив учнем на завод військової електроніки. Я так там «набрав» з проводками та роз’ємами, що ВТК диву давалося…

Вже тоді зрозумів, що без задоволення, позитивних емоцій у процесі я можу лише робити шлюб. І пішов у творчість, журналістику, в якій швидко досяг успіху.

Але, може, це я такий унікальний? Може, інші можуть досягти успіху шляхом старанності та наполегливості?

От питання: чи є здатність до  «багатороблення», старанності   важливою умовою життєвого успіху? Багато разів чув і читав про те від авторитетів, що, мовляв, секрет досягнення їхніх незвичайних результатів – наполеглива праця.

За радянських часів ця теза була поза критикою. Звичайно, працювати та ще раз працювати! І сама професія «робітник» була сакралізована. Але коли нещодавно від цілком, здавалося б, осудного  френда у ФБ я почув ту ж сентенцію –«орати нада!», це мене якось покоробило.

А чи треба?

Адже світ змінився докорінно. Совок помер інституційно (ментально, звичайно, він ще живий у головах мільйонів старшого покоління). Змінилися і передумови успіху. І цінності також.

Чи дійсно для успіху потрібно багато працювати в час штучного інтелекту, соціальних мереж і мобільних пристроїв, які рівносильні за потужністю останнім комп’ютерам. Є про що поміркувати…

Звичайно, той, хто взагалі нічого не робить, очевидно, що нічого не отримає. Але тут немає лінійної залежності. Це добре видно по студентам: після закінчення вузу успіх у житті в окремих випадках отримують студенти, які весь свій час присвячували конспектам, оцінкам.

Як багаторічний доцент університету скажу впевнено: якраз навпаки. Бачив іншу закономірність: несподівано яскрава кар’єра  була нерідко  і  у  студентів-«розгильдяїв», що ігнорували лекції, що пропадали «Бог знає де», нестандартних і непрогнозованих…

Як аналітик систем, я точно знаю обґрунтування цієї дивності з погляду нелінійності законів систем, за якими живе світ.

Наприклад, усі знають про Закон Паретто, який говорить, що у світі 80 відсотків результатів дають 20 відсотків причин… Але це в Італії. де мешкав Паретто. Не більше 2-3 відсотків українців володіють 97-98 відсотками національного багатства. Тільки 1-2% клієнтів із потенційних дають 99% прибутку (не доходу). 1% проблем завдає 99% збитків тощо. і навпаки.

Успіх, отже, приходить до тих, хто працює небагато, а… точно.

Це добре знають фінансисти, трейдери та й усі спекулянти на ринку. Тільки деякі торгові операції приносять прибуток вище середнього. Пам’ятаю,  прочитав у Баффета, найкрутішого фінансиста світу: у рік, за його словами,  він  здійснює всього одну-дві угоди. Решту часу він із партнером читає пресу, щоб зрозуміти, з ким саме ці угоди варто зробити.

До речі, це стосується і застосування різних інструментів для просування навіть однотипних продуктів. У одного консультанта левову частку клієнтів дає Фейсбук, у іншого – «поголос», у третього – його книги і т.д. д. І немає загального правила, немає чарівної палички.  Валове нарощування зусиль з просування різними каналами часто веде до того, що досягається зворотний, негативний ефект.

Канал просування є найважливішим фактором, що позиціонує. І коли хтось бездумно, в гонитві за модою починає розширювати свої зусилля по всіх каналах, рекомендованих «гуру просування», він може «розмазати» своє позиціонування. та  внаслідок такого «просування» засунутися на ринку…

Звичайно, виникає закономірне питання: а як визначити цей 1% зусиль, на яких варто зосереджувати свою енергію?

Декілька думок:

  1. Копіювання чужих стратегій, тактик, моделей у нелінійних складних системах, у яких умови бізнесу змінюються постійно – це безвихідь. Відповідно, якщо натовп з ентузіазмом кинувся в певний бік (наприклад, в «престижну сферу» заробітку, використання нового способу просування і т.п.), варто сто разів продумати, наскільки органічно для вас як людини, консультанта, компанії.

Очевидно, набагато продуктивніше витратити свій час на пошук креативної та точної ідеї конкретно для себе. Але ідеї, як правило, приходять у самий невідповідний час, у душі, на прогулянці, у танці, на природі. Рідко – за робочим столом. Саме тому офіси Фейсбука, Гугла та інших компаній-новаторів сплановані так, щоб людина могла знайти собі куточок, у якому почувалася б як на відпочинку, поза робочим процесом. Той, хто намагається народити продуктивну ідею «орною», швидше за все, народить шаблон, приречений на неуспіх.

Хоча, якщо від тебе замовники чи роботодавці чекають на шаблон…

  1. Чим стабільніше здається система, тим менше в ній можливостей для реалізації для всіх, хто стукає в неї ззовні з бажанням отримати її ресурси… Але, слава Богу, ми живемо в хаосі, що ускладнюється. Гроші та можливості гніздяться у хаосі, там, де різко змінюються правила гри, на стику періодів, у точці біфуркації системи.

Іншими словами, у китайській приказці — «сиди та чекай, коли біля тебе пропливе труп твого ворога» — багато сенсу. Успіх приходить  до тих, хто спокійно чекає потрібного часу для потрібної дії.

Як ведичний астролог, скажу і більш точно: є зовсім небагато часу в місячному календарі, коли сенс дії та енергія часу збігаються. Є місяці, коли варто просто плисти за течією. Наприклад,   зараз  у березні-квітні  за місячним календарем ретроградна Венера та будь-які справи у сфері партнерства, подорожі, купівля транспорту, косметичні операції та багато іншого свідомо ризикові. А з 6 квітня починає ретроградний Сатурн, який внесе свої корективи… Тому в ці періоди слід дуже точно вибирати час для важливих починань.

Пахати можна, але що пожинати будемо?

  1. Є ще один різновид «оранки», який пропагується різноманітними консультантами з просування в мережах і не тільки. Постійно бачу у стрічці ФБ заклики відвідати якийсь доленосний тренінг із просування новими інструментами. Добре, що інструменти ФБ, Інстаграма та ін. з’являються як гриби після дощу.

Але 99% успіху просування – не в інструментах, а в точному позиціонуванні предмета просування. Не можна просунути «непросувне».

А що таке позиціонування як не креатив, «лінь розуму», який не хоче багато чого, а хоче бути чітким, точним. Той, хто грамотно визначить позиціонування продукту, послуги, бренду, фактично визначає його успіх.

Але хіба для пошуку ідеї позиціонування потрібно багато працювати? Необхідно «відчувати» продукт. Зловити інсайт краще, як ми вже казали, на прогулянці. Так що відпускайте тих, хто в офісі старший по інсайтах, побільше гуляти і дуріти….

  1. І кілька слів про логіку. Такий стиль мислення передбачає процес зіставлення фктів, аналізу … Словом, розумову оранку. Проте, світ нелогічний, ірраціональний в принципі. Тому логіка – найненадійніший інструмент у визначенні цілей, форматів та шляхів у будь-якій діяльності і в тому числі просування.

Це  здається дивним. Більшість людей логіка – це вища чеснота… Але у нелінійному середовищі логіка здатна оперувати лише тим, що є у пам’яті, тобто. вже відпрацьованими шаблонами.

А оскільки час зараз особливо швидкий, шаблони, писані в бізнес-книгах,  найчастіше не застосовні навіть у короткостроковій перспективі. Знову і знову підкреслю вже банальність: потрібна «чуйка», нелінійне мислення, засноване і на інтуїції, і здоровому глузді. Ідея не обов’язково має бути особливо новою, вона має бути адекватною, не скопійованою з популярного шаблону.

  1. Інформація в системах рухається капілярами системних зв’язків. Тому зв’язки у просуванні вирішують усе у буквальному та метафоричному сенсах!

З одного боку, рекомендації, сприяння, партнерство  «Центрів зв’язків» систем завжди більш ефективно, ніж рекламний посів по площах. Тому з «центрами зв’язків» важливо дружити, партнерствувати, інвестувати у них. Це найкраще для просування в системі.

З іншого боку, лінії зв’язків у будь-якій системі  нелінійні, вони часто неочевидні. Та й самі центри зв’язків також неочевидні. Але той, хто вивчить конфігурацію зв’язків у системі, в якій планується просування, а потім пропише стратегію просування по цих каналах, зможе отримати ефект миттєвого впорскування в систему.

Я це до того, що є тільки одна сфера, в якій стоїть «дбайливо» і старанно працювати, оскільки інакше ніяк не вийде,  – це налагодження зв’язків з  лідерами тих систем, у яких реалізується просування. Це окупиться сторицею завжди. Це капітал.

… Учора дивився виступи Е.Маска у Дубаї про майбутнє, тренди. Заслуговує на увагу його теза про те, що дуже скоро розвиток роботизації і технологізація процесів уб’є рутину у всіх сферах життя. «Оравити» буде просто ніде!

У той же час люди творчих професій у найширшому розумінні слова, у всіх сферах завжди будуть затребувані. Майбутнє – за гуманітаріями, синергетиками,  людьми фьюжн-компетенцій.

Майбутнє, про яке говорить Маск, здається багатьом занадто  далекою  перспективою. Але це – обрій 10-15 років! Але, швидше за все, ще менше для територій, що для цього найзріліші.

Як жити, щоб не пахати?

Жити за призначенням, тобто. реалізуючи властиву кожній людині потяг на щастя, задоволення від процесу життя (до речі, якщо для вас це актуальне питання, можу розповісти про те, як я допомагаю своїм клієнтам сформулювати своє призначення). А жити за призначенням можна лише тоді, коли людина буде «лінивою» для будь-якої діяльності, яка їй не подобається, не підходить їй за цінностями, інтересами.

От і парадокс: ліньки – велика сила прогресу ?

Пушкін ліниво походжав у садибі Болдіно і створив «Болдинську осінь»… Усі, хто залишив слід в історії, реалізували поклик своєї пристрасті, а не «орали». Їхнє напружене життя у творчому горінні завжди було швидше грою, ніж роботою. І в недалекому майбутньому природа відбиратиме успішних саме за здатністю «грати в життя», насолоджуватися творчістю заради творчості.

Ці люди і самі житимуть, і керуватимуть життям.

А решта, «орачі», якщо повірити Маску,  отримуватимуть від держави допомогу з безробіття. Ви думаєте, що це далеко за горизонтом? І ви це точно не застанете? Ви, батечко, оптиміст. Різдвяна індичка також була великою оптимісткою. А потім прийшов «День подяки»…Майбутнє для більшості, що тужить за стабільністю, що живе за заповідями наших батьків-трудоголіків, настане раптово як «чорний лебідь» Нассима Талеба.

Але не для тих, хто у майбутньому вже зараз. Швидше за все, не помітять настання майбутнього саме ліниві для «оранки», студенти, які каламутять свої незрозумілі викладачам проекти замість пар та дивують у неймовірних стартапах замість заліків… Таких людей небагато. Але й не так вже й мало. у нелінійному світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Останні записи

This site is registered on wpml.org as a development site.