Категорії
Новини

Оптимізація систем: як вийти на новий виток розвитку

Все проходить, як сказав мудрий правитель та знавець систем цар Соломон. Кожна організація, кожна людина має «час збирати і час розкидати камені». Ось тільки рідкісні люди на етапі «збору» думають уже і про етап «розкидання». І коли щось у механізмі починає працювати «не так», знижується до критичного рівня прибутковість бізнесу, стає нудно жити, далеко не всі знають, що потрібно зробити, щоб вийти на новий виток розвитку.

Що необхідно зробити, щоб вийти на новий виток розвитку? На які питання потрібно відповісти насамперед?

Найважливіше питання стратегічно-філософське – яка місія компанії або людини, як системи, що саморозвивається (як не парадоксально це може звучати для практичної сфери буття) .

Якщо мені каже клієнт, що його місія «заробляти бабки», я розумію, що цей корабель оптимізувати не можна. Але найчастіше після непростої роботи навіть ті, хто спочатку формулював свої цілі у такий спосіб, приходять до стратегічного бачення своєї перспективи. Щоправда, попітніти над цим потрібно чимало, оскільки, зазвичай, подібні філософські глибини роздумів не властиві людям із прикладним типом мислення.

Але складно, це не означає, що неможливо.

Другий крок: розуміти основні параметри системи. На якому етапі життєвого циклу вона знаходиться, як вона співвідноситься з розвитком контекстних систем, як працюють внутрішні інтегратори та дезінтегратори системи? Де система має ключові активи?

Для цього потрібно вийти із ситуації, піднятися над проблемою, змінити масштаб і кут зору на компанію, продукт чи себе. Залучена до проблеми людина цього зробити за визначенням не може. Потрібні і помічники, і спеціальні процедури. Мета – побачити себе як елемент інших систем у взаємозв’язку та динаміці. Адже ми те, до яких систем входимо. Наші проблеми – не на ринку, а у наших головах. У тих софтах, які нам вставили системи, які ми увійшли.

Це і сім’я, і ​​соціум, і індустріальні ніші, політичні та культурні кластери. Мета вийти з матриці.

Дуже часто така процедура допомагає побачити нові перспективи та активи розвитку поруч, як то кажуть «у пилу під ногами».

Третій крок – знаходження точки докладання сили із застосуванням «принципу важеля».

Це – коли ви дієте не числом, а вмінням, розуміючи, як реалізується в конкретному випадку закон Паретто. До речі, це теоретично 20% причин дають 80% результатів. У реальному житті – 1% часто дає 99%!

Інтернет дає й іншу альтернативну інтернет-парадигму, принцип «довгого хвоста» (приклад – amazon.com), коли важіль знаходиться не через концентрацію, а через розпилення зусиль з міні-ніш. Сучасний інтернет дозволяє створювати маркетинг. за принцип у – “один продукт” – “один споживач”. Цей підхід реінжинірингу систем застосовується і в бізнесі, і в персональному розвитку, і розвитку недержавних організацій.

Останнім часом я активно допомагаю в оптимізації саме некомерційних систем. Нещодавно півроку вів одну всеросійську релігійну організацію. Наразі консультую за цими напрямками низку вітчизняних НУО. Усі системи мають схожий, системний алгоритм життя. І розуміння цього алгоритму відкриває можливість продуктивного пошуку ідей реінжинірингу будь-яких систем.

Часто запитують: завжди є можливість оптимізувати, вивести систему на новий виток? На жаль, далеко не завжди.

От, наприклад, нещодавно півроку працював із великою корпорацією, яка фактично розділилася за принципом «чоловік» та «дружина». Чоловік – голова правління, дружина – виконавчий директор. Вони разом створили бізнес, але за 10 років чоловік пішов до молодої дівчини-секретаря… Звичайна історія.

Але бізнес був такий влаштований, що розділити його не можна. І з кожним роком прірва  між колишнім подружжям збільшувалася, створюючи внутрішньокорпоративну шизофренію. Один ухвалював рішення, другий його скасовував …  І я відмовився працювати з компанією.

І ще: у розвитку системи неминуче приходить «точка біфуркації», момент нестійкості системи, коли зживається енергетика розвитку. Далі – або різке падіння вниз, або догляд на вищий виток, корпоративна реінкарнація. Якщо вниз, то все пропало. Починається деструкція системи і через деякий час вона перетворюється на процес плавного вмирання. Працювати з організацією, яка вийшла на період постбіфуркації, можна. Але завжди в цьому випадку простіше побудувати нову конструкцію.

Оптимізація систем – це не одна послуга. Це не так технології, як синтетичне мистецтво запуску у клієнта захисних сил, творчої енергії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Останні записи

This site is registered on wpml.org as a development site.